Администрацията на Доналд Тръмп обяви за решението си да не въвежда нови санкции по отношение страните, купуващи въоръжение от Русия, пише  The New York Times.

Според думите на американските чиновници, по-рано приетият закон за антируските санкции и без това е лишил руския отбранителен сектор от поръчки за милиарди долари.

«От момента на приемането на този закон през август, според наши оценки, чуждестранните правителства са прекратили планираните или вече анонсирани доставки на руско въоръжение на стойност милиарди долари», заяви представителят на Държавния департамент на САЩ Хизер Нойерт.

Според един от сътрудниците от администрацията на Тръмп, споразуменията по отбранителните поръчки често се обсъждат с години, затова ефектът от приетия през лятото на 2017 година закон «За противодействие на противниците на Америка чрез санкции’ едва започва да се проявява.

Както припомня изданието, законът за санкциите по отношение купувачите на руско оръжие е бил одобрен с голямо болшинство в конгреса, но е «създал главоблъсканица за администрацията на Тръмп, която беше против въвеждането им», защото ключовите съюзници на САЩ продължават да купуват въоръжение от Русия.

В това число Турция, Индия и някои източноевропейски членове на НАТО.

Както пише  The New York Times, «отказът администрацията да въведе нови санкции е разочаровал критиците, разтревожени от запазването на руското влияние».

«Ако от администрацията искаха санкциите наистина да окажат силно сдържащо въздействие, то те трябваше да направят силно изявление и да намерят няколко жертви, по отношение на които да бъдат предприети сурови мерки.

Това би бил добър сигнал за това, че в администрацията сериозно се отнасят към действието на санкциите», цитира изданието думите на Питър Харел, занимаващ се с въпроса за санкциите в администрацията на Обама.

Обяснявайки решението си, Белият дом заяви, че се нуждае от гъвкавост за по-продуктивно водене на дипломатическата си работа.

«Но много членове на конгреса са разтревожени от очевидното възхищение на Тръмп от руския президент Путин, те заявиха за желанието си да му отнемат правото по своя воля да отменя санкциите», се казва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2018/01/29/us/politics/trump-russia-sanctions.html

Тагове: ; ;