Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост Лех Качински изрази увереност, че президентът Анджей Дуда ще подпише спорния закон за Холокоста, който предизвика дипломатически конфликт с Израел, предаде Франс прес.
Дълбоко съм убеден, че президентът Анджей Дуда ще подпише закона, заяви Качински по общественото радио.

«Ние отхвърляме антисемитизма по много радикален начин, но ние също сме суверенна държава и имаме право да поведем борба срещу огромната клеветническа операция, в която Полша е оскърбявана и са й приписвани чужди грешки», каза Качински. Партийният лидер стои зад всяко важно политическо решение в Полша, отбелязва АФП. Той отклони въпроса как ще се отрази дипломатическата разправия върху полско-американските отношения. «Не мога да кажа какъв е сегашният американски подход към отношенията с Полша. Досега изглеждаше сериозен», отвърна той.

Президентът има срок от 21 дни да реши дали да подпише даден закон, одобрен от двете камари на парламента, дали да му наложи вето или да се обърне към Конституционния съд.
Според консерваторите законът за Холокоста трябва да сложи край на грешното използване на израза «полски лагери на смъртта» за нацистките лагери на смъртта в окупирана Полша.
Но според Израел с този закон се прави опит да се отрече участието на поляци в избиването на евреи и дори да бъдат съдебно преследвани оцелели от Холокоста, които заговорят за подобни случаи. Посолството на Израел във Варшава осъди вчера «вълната от антиеврейски нападения, заляла Полша и множеството антиеврейски коментари в интернет и в медиите», добавя АФП, бта

Тагове: ; ; ;