3 февруари 2018-Нюз Фронт.

Външният министър на Франция Жан-Батист Лемуан заяви в парламента, че САЩ » трябва да знаят какво ги чака» в случай, че излязат от международното климатично споразумение целящо да ограничи глобалното затопляне и климатичните промени.

 

 

Френският външен министър заяви следното: » Едно от нашите основни искания е, че всяка страна, подписала търговско споразумение с ЕС трябва да изпълни Парижкото споразумение по места. Няма Парижко споразумение, няма и да има търговско споразумение. САЩ знаят какво ги чака.

 

През юни 2017 година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да излезе от Парижкото споразумение за климата.

Формално, той би могъл да излезе едва през 2020 година, но заявлението му предизвика бурно негодувание и доведе до конфликт. Това си го може Тръмп и често доказва с действията и заявленията си, че САЩ не са готови да се съобразяват с никого и нищо, освен със себе си.

Търговията и бизнесът, които са основни «теми» от президенстването на Тръмп могат да понесат сериозни загуби заради подобна позиция.

Евросъюза намеква, че е «трудно да си представи» търговски сделки с държави, не влизащи в Парижкото споразумение.

Тръмп, от своя страна заяви, че споразумението си е «ужасна сделка». Освен това, американския лидер провъзгласи на икономическият форум в Давос, че » Америка  над всичко» не означава » Америка е сама» имайки предвид въпросите за сътрудничество.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разкритикува намерението на Тръмп да напусне сделката в Париж. Макрон даже публично обяви, че е готов да предложи на учените от САЩ стипендии и грантове за изучаването на проблемите с климата.

Припомняме, че Тръмп също така коментира условията на търговското сътрудничество с Европа, заявявайки, че условията му се струват несправедливи.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;