Следенето от страна на ФБР на предизборния щаб на Доналд Тръмп въз основа на скандална информация е неприемливо, това заяви главата на комитета по разузнаване към палатата на представителите  Девин Нунес.

Републиканците в Конгреса разпространиха в петък меморандум, който остро критикува механизма за вземане на решения в Министерството на правосъдието и ФБР. По-специално, в документа се посочва, че ФБР е следило съветника-доброволец към щаба на Тръмп Картър Пейдж въз основа на противоречивото досие на Тръмп, чиито констатации не са били подкрепени от службите за сигурност.

«ФБР е започнало контраразузнавателно разследване срещу персонала Тръмп през лятото на 2016 г. и е получило заповед да подслушване на лице от щаба на Тръмп, използвайки опозиционни изследвания, които са платени от Хилъри Клинтън и Демократическата партия. Това е погрешно, това не би трябвало да се случва», каза той.

«Не считам, че човек от рода на Пейдж трябва да бъде цел на ФБР, особено с използването на скандална информация, като това досие, за което са платили от политическия щаб на демократите…това е възмутително», добави Нунес.

Той заяви, че скандалната информация е била получена от някакви руски източници, както и е написано в досието.

По такъв начин, според него, е налице «сговор с Русия», но това съвсем не е от страна на Тръмп, а от щаба на Клинтън.

Републиканците в палатата на представителите в конгреса на САЩ в петък публикуваха меморандум за нарушенията на ФБР по време на разследването за Русия.

В публикувания документ се отбелязва, че сътрудници на ФБР «са проявили очевидна неточност» по отношение на Тръмп и са подкрепяли екс-кандидата за президент Хилъри Клинтън.

Освен това, в меморандума се съобщава за нарушения, свързани с електронното подслушване на екс-съветника на Тръмп Картър Пейдж.

Отбелязва се, че «досието, събрано от Кристофър Стил от името на Националния комитет на демократическата партия и Хилъри Клинтън са формирали основната част от изявленията на  FISA за Катър Пейдж.».

FISA е съд, който разрешава следенето на чуждестранни граждани и в отделни случаи на американски по молба на спецслужбите.

В сряда ФБР на САЩ публично се усъмни в достоверността на документа.

Както  по-рано съобщи CNN, от ФБР твърдят, че през лятото на 2016 година «сътрудници на руските спецслужби» се били опитали да използват съветници на Тръмп, за да се «внедрят» в неговата предизборна кампания.

Както твърди източник на телевизионния канал, руската страна, в частност, се била опитала да се внедри в кампанията на Тръмъп чрез екс-съветника Картър Пейдж.

Разследването около руската намеса в американските избори, а също около предполагаемите връзки на Тръмп с Русия, които опровергават Белият дом, както и Кремъл, се води от министерството на правосъдието и от конгреса.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече обвиненията  за намеса в изборите «абсолютно голословни».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;