Директорът на ЦРУ Майк Помпео миналата седмица се е срещал с ръководителя на руското разузнаване. За това, както пише в своята статия  ABC News, се е съобщило едновременно от два източника: от руския посланик в САЩ Анатолий Антонов и от американския посланик в Русия Джон Хантсман.

Както отбелязват дипломатите, на тази среща са се обсъждали проблемите в борбата с тероризма.

В същото време представители на Демократичната партия на САЩ задават въпроса, как главата на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин е попаднал на американска територия, ако той се е намирал в санкционния списък.

Те настояват администрацията на Тръмп незабавно да хвърли светлина върху това, с кого е пристигнал Наришкин, с кого се е срещал и какво са обсъждали.

Американските разузнавателни служби не огласяват информацията.

Руският посланик в САЩ Антонов на свой ред поясни, че са се обсъждали въпроси за борбата с тероризма:
«Политиката си е политика, а работата си е работа. Има политически лозунги, а има реална работа».

Неговият колега Джон Хантсман потвърди това:

«Макар в нашето посолство и в нашите отношения да летят камъни,  ние извършваме съществена работа, която, както ми се струва, спасява животи и носи стабилност в такива райони, като Близкия Изток, Корея и вероятно в Украйна».

Най-вече американските политици са възмутени от това, че Наришкин е в санкционния списък.

«Ние въведохме санкции спрямо главата на външното разузнаване, а след това администрацията на Тръмп го кани да дойде на валс през нашата парадна врата», възмущава се лидерът на демократите в сената Чък Шумер.

На свой ред прессекретарят на апарата на директора на Националното разузнаване на САЩ Тимъти Барет в коментар за ABC News подчертава, че всички срещи, които провеждат представителите на американското разузнаване с чуждестранни разузнавателни служби, се случват в съответствие с американските закони и след консултации със съответните ведомства.

Авторът на статията отбелязва, че и самият Майк Помпео в понеделник е говорил за руска заплаха.

Когато го попитали за предстоящите през 2018 година избори в САЩ, той признал, че очаква заплахи за тях от страна на Русия, но е сигурен, че САЩ ще могат да се справят с тях, пише ABC News.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://abcnews.go.com/International/cia-director-met-russian-spy-chief-amid-2018/story?id=52747341

Тагове: ; ; ; ; ; ;