Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна в Мексико, първи етап от едноседмичната му обиколка в Латинска Америка, включваща също Аржентина, Перу, Колумбия и Ямайка, предаде Франс прес.
Тилърсън ще се срещне с мексиканския си колега Луис Видегарай и с президента Енрике Пеня Нието.
Преди да отпътува за Мексико Тилърсън представи в реч в Остин, щата Тексас, визията си за «свободна» и «просперираща» Латинска Америка, в пълен контраст с «корумпираната и враждебна Венецуела» на Николас Мадуро, отбелязва агенцията.

Пред студентите в Тексаския университет, където е учил, Тилърсън заяви, че 2018 е «годината на Америките», защото в Перу през април ще се състои среща на върха на континента, в Канада през юни е насрочена срещата на Г-7, а лидерите на Г-20 ще се съберат в края на годината в Аржентина. През годината ще се проведат също решаващи президентски избори в Бразилия, Мексико, Колумбия и Венецуела.

В речта си Тилърсън предупреди страните от Западното полукълбо за нарастващото и «тревожно» присъствие на Китай и Русия. «Латинска Америка няма нужда от нови империалистически сили, които преследват само собствения си интерес», заяви държавният секретар, който увери, че Вашингтон иска да бъде най-големият партньор на региона «с цел да насърчава свободата».

Тилърсън заяви също, че Русия «продължава да продава оръжия и военно оборудване на неприятелски режими, които не споделят или не уважават демократичните ценности», предаде Асошиейтед прес, бта

Тагове: ; ;