Професионалните действия на екипажите на руските ВКС предизвикват искрено неразбиране от страна на американското външнополитическо ведомство.

САЩ в лицето на Държавния департамент помолиха Русия да не обижда тяхната авиация.

 

«Призоваваме Русия да прекрати подобни небезопасни действия, които увеличават риска от погрешни преценки и представляват сами по себе си опасност за самолетите на двете страни, а и могат да доведат до сблъсъци във въздуха».

Става дума за прихващането от екипажа на Су-27 на разузнавателния самолет от американските ВМС  ЕР-3Е Aries II, което се случи на 29 януари в неутралната зона на Черно море.

По под това от руското отбранително ведомство вече дадоха необходимите разяснения:

«Екипажът на руския изтребител доложи за идентифицирането на американски самолет и го съпроводи със спазване на всички мерки на безопасност. Су-27 не е позволил ЕР-3 да наруши въздушното пространство на Русия».

Трябва да отбележим, че публикуваното от американските военни видео с прихващането опровергава собственото им изявление, че руският изтребители се приближил до самолета-шпионин на опасното разстояние от 1.5 метра.

На свой ред военният експерт Дмитрий Дрозденко недоумява за искреното неразбиране от страна на външнополитическото ведомство на САЩ на професионалните действия на екипажа на руските ВКС, защото в тази ситуация е непонятно само едно — наличието до руските граници на американски самолет-разузнавач.

А да не говорим за това, че практиката на прихващането и съпровождането на неизвестни цели съществува в продължение на десетилетия:

«Подобна практика се наблюдава сред страните от блока НАТО, които постоянно съпровождат руските самолети, летящи над техните неутрални води, но около техните граници. Така че по принцип няма нищо необичайно в случилото се».

По-рано ВМС на САЩ публикуваха още видеозаписи с прихващането на самолета-разузнавач  EP-3 Aries от руския самолет Су-27 над неутралните води на Черно море.

Видеото се появи в  YouTube-канала на пресслужбата на ВМС на САЩ в Европа и Африка.

«Във видеото са покани маневрите на  руския Су-27 около  EP-3 на ВВС на САЩ в непосредствена близост и в различни положения», се казва в изявлението на пресслужбата.

На 30 януари от Министерството на отбраната на Русия съобщиха за липсата на извънредна ситуация при сближаването на Су-27 с американския самолет за радиоелектронно разузнаване  EP-3E Aries II над неутралните води на Черно море.

На свой ред Пентагонът нарече прихващането «небезопасно».

Автор: Мустаците на Лавров

Тагове: ; ; ; ; ; ;