Доналд Тръмп се похвали пред целия свят и на първо място, разбира се, с американците, за своите постижения в икономиката. Но той забравя, че икономиките на основните конкуренти се развиват по-бързо от американската. Икономиката на еврозоната за втора поредна година изпреварва американската икономика по отношение на растежа.

Според Евростат през 2017 г. БВП на еврозоната, състоящ се от 19 европейски държави, включително Германия, Франция, Италия и Испания, е надвишил с 2.5% годишните цифри за предходната година. Такъв бърз растеж на икономиката в зоната на единната европейска валута не е имало след 2007 г. Европейските данни, публикувани по-късно  за икономиките на следните: в САЩ (2,3%), Китай (6,9%), това е още едно доказателство, че световната икономика се намира в подем.

ЕЦБ вече нарече миналата година преход от възстановяване от кризата към все по-нормално развитие. Икономическите и финансови показатели за първия месец на 2018 г. показват, че европейската икономика не само няма намерение да забавя темповете си, но изглежда, че тази година те ще се увеличат още повече. Разбира се, картината далеч не е толкова безоблачна, колкото изглежда на пръв поглед. Например решението на ЕЦБ за постепенното премахване на програмата за количествено смикчовони или вероятните мерки на Вашингтон, насочени към намаляване на търговския дефицит на САЩ в търговията с еврозоната, може леко да забави европейската икономика.

И все пак, перспективите за развитие на икономиката мвеврозоната съвсем не са толкова розови. Надеждите на жителите на 19 страни се базират, както винаги, на германската икономика, както и на втората икономика — френската икономика, която беше сериозно затруднена след възстановяването в края на 2013 г. Миналата година изглежда, че картината започна да се променя. Според Eurostat френската икономика е завишила ръста си с 1.9% през 2017 г., показвайки рекорден резултат след 2011 г. В Брюксел и, разбира се, в Париж, те се надяват, че «петгодишната хибернация» е приключила и Франция най-накрая ще се събуди и ще помогне за още по-голямото нарастване на европейската икономика.

Точно както в Америка, експертите свързват забележителния растеж на икономиката във Франция с президента Еманюел Maкрон, който е на власт пет месеца по-малко от Тръмп, но с право може да си припише заслугата за събуждането на икономиката, защото при предшественика му тя спеше дълбоко и непробудно.

Всички основни икономически и финансови показатели за изминалата година показват стабилна положителна тенденция. Например инвестициите на нефинансовите компании във Франция показват най-голямо увеличение за десетилетието през 2017 г. — с 4,3%.

В същото време икономиката на САЩ започна да расте една година преди Доналд Тръмп да започне да тъпче тревата пред Белия дом.

Бързият (по европейските стандарт) икономически растеж засилва политическата тежест на Франция както в Европа, така и по света. Това бе особено видно миналата седмица в Давос, където президентът Макрон се държеше много уверено. Той обяви от трибуната на Световния икономически форум, че Франция се е върнала и поиска държавните ръководители и бизнес лидерите да се съобразяват с правилата на глобалната търговия.

Ускорението в развитието на френската икономика спомогна да се компенсира изоставането на четвъртата икономика в еврозоната — испанската, която през последните години бе рекордьор в икономическото развитие. Ръстът на испанската икономика през 2017 г. беше 3,1%, което е с 0,2% по-ниско в сравнение с 2016 г.

С горепосоченото проблемите, които могат да забавят развитието на икономиката на еврозоната, разбира се, не се ограничават. Населението на еврозоната застарява, расте изключително бавно. Почти всеки пети млад жител на еврозоната няма работа. МВФ предупреди миналата седмица Брюксел, че високата безработица оказва силно отрицателно въздействие не само върху икономическия растеж, но и върху политическата ситуация в еврозоната. Членовете на еврозоната са натрупали големи дългове, възстановяването на банковата система все пак изисква доста време.

В сериозен дългосрочен проблем, освен високата безработица, може да се превърне и огромния търговски дефицит в еврозоната. Поради ръста на износа, салдото по текущите операции достигна 386,1 млрд. евро през миналата година. Година по-рано тя възлизаше на 375,1 милиарда евро.

А положителният търговски баланс, за който има дял и Америка, разбира се, привлича вниманието на Доналд Тръмп, който обвини за «много несправедливото» отношение на Европа към износители от САЩ, Тръмп заплаши да предприеме действия за справяне със ситуацията.

Тези мерки също могат да забавят развитието на икономиката в еврозоната. И по-специално, мерките за санкциите по отношение на Русия, въпреки че самият Тръмп не беше техен явен поддръжник в началото.

Но те са в състояние да нанесат вреда на еврозоната.

Но дали същите тези мерки (санкции) мога да коригират ситуацията така, че тя да изглежда приемлива за Тръмп.

Едва ли.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;