По повод 75-та годишнина от Сталинградската битка министерството на отбраната на Русия публикува на сайта си мултимедиен раздел с архивни документи.

Сред публикуваните материали има ръкописен текст от телеграма на командващия войските на Донския фронт генерал-полковник Константин Рокосовский до Върховното Главнокомандване.

В донесението се докладва за пленяването на командващия шеста немска армия генерал-фелдмаршал Фридрих Паулус и началника на щаба на съединението генерал-майор Шмид.

Голяма част от раздела са документи за присвояване званието Герой на СССР на военни и командири от Червената армия, защитаващи града.

Ползвателите могат да прочетат официалните документи за подвизите на картечарите от гвардията на сержанта Яков Павлов, който с шета бойци е успял един месец да задържи стратегически важна сграда; за снайпериста младши лейтенант Василий Зайцев — той за два месеца е унищожил 225 фашисти при улични боеве.

Представени са фронтовите вестници на 13-та гвардейска стрелкова дивизия «За разгрома на врага» за тази половин година, когато са били най-ожесточените боеве за Сталинград.

От вестниците може да се разбере историята на борбата на Червената армия за града, да се прочетат правителствени документи от онова време, списъци на наградени, разкази за подвизи на червеноармейци.

На втори февруари в Русия се отбелязва Денят на войската слава.

Той е по повод разгрома на немско-фашистките войски от Съветската армия по време на Сталинградската битка.

Сталинградската битка продължава от юли 1942 до февруари 1943 година, тя е една от най-кървавите в историята на човечеството.

Съветската армия губи над 470 хиляди човека, немската войска и техните съюзници — около 500 хиляди.

Битката завършва с пълния разгром на немските сили и капитулацията на шеста армия, обкръжена в развалините на Сталинград.

В плен се предава нейният командващ фелдмаршал Паулус и 24 генерала.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;