Главата на Кремъл Владимир Путин преименува един от руските авиационни изтребителни полкове в чест на столицата на Естония, съобщава  The Independent.

«Това решение лидерите на бившата съветска Прибалтийска република по-вероятно ще бъде възприето като провокация», счита британското издание.

С президентски указ на 23-ия авиационен изтребителен полк е присвоено почетното наименование «Талински», уточнява  The Independent.

Новото име има за цел «възпитаване на военнослужещите в духа на вярност към воинския дълг и запазване на славните воински исторически традиции», се казва в указа на президента на Руската Федерация.

Според директора на центъра за руски, европейски и евразийски изследвания към Университета в Бирмингам, доктор Дерек Авер, преименуването на авиационния полк в чест на «бившия стратегически аванпост на СССР» доказва, че Москва е задействала «политическа доктрина» с цел оказване на влияние върху Прибалтийските страни.

Британското издание обръща вниманието и върху това, че англоезичният новинарски портал  Upnorth е нарекъл преименуването на полка «откровен опит за сплашване» от страна на руския лидер.

«По време на Втората световна война СССР хвърли хиляди бомби над Талин чрез многобройни авиональоти.

Стотици хора, главно мирни жители, бяха убити», подчертава  The Independent.

На свой ред Великобритания в рамките на операции на НАТО разположи войска в Естония за «отразяване на руската агресия’, припомня британското издание.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/putin-russia-latest-updates-air-force-regiment-renamed-tallinn-estonia-capital-a8187821.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;