Европейският съюз има намерение да предложи членство в организацията едновременно на шест страни от Балканския полуостров, за да се бори с влиянието на Русия и миграционните потоци, съобщава  Financial Times.

Както се отбелязва, Европейският съюз ще изпрати предложение на Албания, а също на Сърбия, Черна гора, самопровъзгласилата се република Косово, Македония и Босна и Херцеговина.

Това решение е свързано с факта, че балканските страни пропускат през себе си основните миграционни потоци, довели до миграционната криза.

В Европа се опасяват също, че Москва укрепва влиянието си в региона и уж «залага на растящото недоверие към обещанията на Европейския съюз за членство, предлагайки себе си в качеството на алтернативен партньор».

Изданието посочва също, че плановете за разширяване присъстват в документа на Еврокомисията, който трябва да бъде публикуван във вторник.

За краен срок е взета 2025 година, но датата се разглежда не като реална, а като стимул за мотивация.

От всички шест кандидати само двама — Сърбия и Черна гора — са започнали преговори за влизане в организацията.

Последната страна, влязла в Европейския съюз, е Хърватска през 2013 година.

За цялата история на организацията само една държава е обявила за намеренията си да я напусне.

През юни 2016 година Великобритания проведе референдум за излизане на страната от Европейския съюз, на който референдум гласуваха 51.9 % за Брекзит.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;