Полският Сенат одобри тази вечер спорен закон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, който предизвика недоволството на САЩ и Израел, предаде Франс прес.
Горната камара на полския парламент одобри без промени закона, който вече е одобрен от долната камара. За да влезе в сила той трябва да бъде подписан и от президента Анджей Дуда.

Държавният департамент на САЩ призова снощи Варшава да преразгледа закона, който забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоба и със затвор до три години.
Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза «полски лагери на смъртта», когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война.

Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че той може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в изтребването на евреи, извършено от нацистите или дори създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви: «Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът», припомня АФП.
Полският заместник министър на правосъдието Патрик Яки заяви вчера пред Сената, че израелската реакция се обяснява отчасти с вътрешнополитически причини, бта

Тагове: ;