«Вместо да се стовари върху главите на руския елит, дамоклиевият меч продължава да виси над него», така характеризира швейцарското издание  Le Temps публикувания от американското Министерство на финансите списък със 114 руски чиновници и 96 милиардери, «които се предполага, че имат тесни връзки с Путин», по отношение на които могат да бъдат въведени санкции.

Въпреки очакванията, допълнителните санкции не бяха въведени нито по отношение на руските отбранителни предприятия, нито по отношение на американците, изкупуващи руски облигации.

«Нито рублата, националната валута на Русия, нито нейните финансови пазари не реагираха по никакъв начин на публикуването на списъка», отбелязва изданието.

Както се казва в статията, в списъка фигурират «минимум осем милиардери, активно работещи в Швейцария в сферата на инвестициите, фондовете и холдингите».

Реакцията на руските официални лица, фигуриращи в списъка, според автора на статията, е била предсказуема.

Дмитрий Песков отбеляза, че «цялата тази група фактически е назована врагове на САЩ», вицепремиерът Аркадий Дворкович сравни доклада с книгата «Кой кой е в руската политика», а вице-спикерът на Държавната дума Ирина Яровая заяви, че «Америка открива «икономическо Гуантанамо» за бизнеса по целия свят».

Според политолога и консерватор Сергей Марков, целта на Вашингтон е била да се подтикне руският елит да се откаже да подкрепя Путин.

Но, както счита председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, новите санкции спрямо Русия, ще направят точно обратното — ще сплотят обществото.

Путин също изрази мнение за доклада като за «недружелюбен акт», отбелязвайки, че «зад всеки от тези хора, зад всяка от тези структури стоят редови граждани на Русия».

По такъв начин «сметките на Вашингтон да внесе разкол в редовете на елита срещна устойчива съпротива вътре в Русия», завършва изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.letemps.ch/monde/2018/01/30/washington-intimide-lelite-russe-liste-doligarques

 

 

 

Тагове: ; ;