Путин обича Австрия, твърди австрийското издание  Kurier. Многобройни официални визити, посещение на ски курорти и сърдечни отношения с президентите Томас Клестил и Хайнц Фишер — всичко това влияе върху многогодишните политически и лични контакти на руския лидер с Австрия.

Икономическите отношения между страните се изградиха малко по-рано, се отбелязва в статията. На 1 юни 1968 година Австрия, която бе представена от енергийния концерн  OMV, стана първата западноевропейска страна — и неутрална — която подписа договор за доставката на природен газ със СССР.

Австрия и до днес зависи от руската енергетика, пише Kurier.

Тази година  OMV и «Газпром» планират да отбележат гръмко 50-та годишнина от подписването на договора.

На мероприятията, посветени на тази дата, във Виене се очаква присъствието на Путин.

На този етап визитата не е потвърдена, но по данни на австрийския вестник, от достоверни източници е станало ясно, че вече се води активна подготовка за визитата на Путин.

То колкото и важна да е визитата на влиятелния президент за двустранните отношения между Австрия и Русия, толкова тя е и деликатна в контекста на антируските санкции на ЕС, съобщава изданието.

Санкциите действат вече повече от три години и бяха въведени във връзка с «анексията на Крим» и конфликта в източна Украйна.

През март 2015 година Съветът на ЕС свърза санкциите с изпълнението на Минските споразумения.

Доколкото до момента те не са реализирани, Австрия се присъедини към продължаването на санкциите.

В същото време Австрия е част от тези страни, които се отнасят критично към санкциите що се отнася до икономическия отрасъл и правителството.

За последен път санкциите бяха продължени до 31 юли 2018 година — датата, съвпадаща с председателството на Австрия на ЕС, което ще започне на 1 юли.

Бившият външен министър на Германия, а сега неин президент Франк-Валтер Щайнмайер през 2016 година казваше, че санкциите не могат да бъдат самоцел, той искаше преразглеждане на стратегията в отношенията с Русия.

Принципът «всичко или нищо» няма да помогне за напредък в отношенията, затова санкциите трябва да бъдат реализирани с ум, така, че да съдействат за изпълнението на Минските споразумения.

При наличието на съществуват прогрес може да се мисли за постепенна отмяна на ограничителните мерки.

Коалицията на Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата също е за постепенна отмяна на антируските санкции, твърди изданието.

Но на този етап не е известно, ще успеят ли австрийските политици да намерят в това съюзници в Европа.

В качеството си на председателстваща ЕС на Австрия ще й бъде трудно да наложи вето над санкционния режим, затова тя трябва да влезе в ролята на регулировчик.

От тази гледна точка визитата на Путин също ще бъде деликатна, отбелязва  Kurier.

Руският посланик във Виена заяви пред изданието, че именно при австрийското председателство ЕС има възможност постепенно да смекчи санкциите.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://kurier.at/politik/ausland/stammgast-putin-kommt-im-juni-nach-wien/308.923.390

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;