Решението на Лондон да създаде ново подразделение по национална сигурност в сферата на комуникациите за борба са «фалшивите новини» — това не е нещо ново за Великобритания, пише Дан Ломас за The Independent.

Подобна агенция работеше в епохата на студената война, но с променлив успех.

Съобщава се, че новото подразделение ще се занимава с «борба с дезинформацията от страна на държави, а също други субекти».

«Живеем в епоха на фалшиви новини. Правителството ще реагира на това по пътя на по-интензивно и по-добро използване на националните комуникации в сферата на сигурността за бора с тези заплахи», заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Понастоящем комитетът по цифрови технологии към парламента ще започне разследване на «фалшивите новини» чрез социалните мрежи и други канали.

Разследването се провежда на фона на съмненията, че Русия е използвала «стотици фалшиви страници» в социалните мрежи за публикации за брекзита.

По време на студената война, през 1948 година към МВнР на Великобритания бе създаден департамент за информационни изследвания с цел противодействие на «съветската пропаганда».

Това секретно ведомство се занимаваше с работа с политици, журналисти и чуждестранни правителства за борба срещу «съветската лъжа» с помощта на конфиденциални съвещания на «комунистически теми».

Примери за работата на ведомството бяха докладите за съветския ГУЛАГ и разпространението на антикомунистическа литература.

Широко се рекламираше творчеството на Джордж Оруел.

През 1950-те ведомството дори се намеси в британската вътрешна политика, опитвайки се да се бори с комунизма в промишлеността.

Департаментът изигра важна роля в свалянето на президента на Индонезия Сукарно през 1960-те, а също в подкрепата на западните НПО-та.

През 1996 година сътрудникът на департамента Норма Редеуей разказа за «дългосрочни кампании», в това число за «телевизионни уроци по английски», излъчвани в страните от Персийския залив, Судан, Етиопия и Китай, както и за предаванията на ВВС «Следвай ме» и «Следвай ме в науката», чиято аудитория в Китай достигна 100 млн човека.

Ведомството бе въвлечено в такива «спорни» кампании, като разпространението на антиирландска пропаганда по време на конфликта със Северна Ирландия, подкрепа на контрола на Великобритания над Гибралтар и борбата с движението «Черната сила» в Карибския басейн.
Накрая департаментът бе разпуснат в резултат на опозицията в МВнР.
Историята на департамента е важна за бъдещите обсъждания на стратегията за борба с «фалшивите новини».
В много случаи работата на ведомството е засилвало антисъветските възгледи на някои хора, стремейки се да въздейства върху общественото мнение.
 През 1976 году Министерството на външните работи призна, че работата на департамента е донесла «повече вреда, отколкото полза за укрепването на нашата опозиция», че е била «скъпа, а нейната ефективност практически е невъзможно да бъде оценена».
Бързата експанзия в работата на департамента показва колко трудно е да се управляват информационните кампании, пише авторът.
Новата борба с «фалшивите новини» може бързо да излезе извън контрол, особено на базата на разширяващата се «битка» в киберпространството.
Плановете на британското правителство могат да се провалят в резултат на мащабите на ресурсите, с които разполага Русия.

«Британските власти могат да разберат много, изучавайки миналото», резюмира авторът от  The Independent.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.indy100.com/article/british-government-fake-news-unit-tried-before-national-security-communications-unit-8183121

Тагове: ; ; ;