Участниците в Конгреса на Сирийския национален диалог в Сочи призоваха ООН, международните хуманитарни организации и международната общност да внесат приноса си във възстановяването на Сирия, за да се преодолеят последствията от терористичната война за сирийския народ и да се свалят едностранните санкции, наложени над Сирия.

В изявлението има призиви за подготовката на нужните условия за възстановяване на нормалния живот в Сирия, прекратяването на страданията на сирийския народ и облекчаване на завръщането на преместените семейства, което на свой ред ще се отрази положително върху ситуацията в Близкия Изток.

В изявлението се добавя, че това може да бъде постигнато по пътя на независимия вътрешносирийски диалог и в съответствие с резолюцията номер 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Участниците отбелязват, че свалянето на едностранните санкции, въведени срещу сирийския народ, ще съдейства за решаването на икономическите и хуманитарните въпроси и ще способства за процеса на възстановяване на страната.

Специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура подчерта важността на проведения в Сочи конгрес в подкрепа на женевските преговори.

В изявлението, направено след края на Конгреса в Сочи във вторник, Стафан де Мистура благодари на форума за неговия принос в Женевските преговори.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;