Британски ракетен есминец влезе в Черно море. Обстановката в региона става все по-напрегната, отбеляза военният експерт Александър Жилин.
Ракетният есминец от ВМС на Великобритания HMS Duncan влезе в акваторията на Черно море. За това  съобщи Объединеното военно-морско командване на НАТО.
Корабът се съпровожда от турската фрегата Gaziantep.
В началото на януари в Черно море влезе американският ракетен есминец USS Carney. Корабът проведе съвместни тренировки с морската авиация на ВМС на Украйна.
Целта на мероприятието беше тренировка по взаимодействие в съответствие със стандартите на НАТО и повишаване нивото на взаимосъвместимост.
На 13 януари есминецът напусна Черно море.
 По-рано същият кораб посети Украйна в рамките на ученията  «Sea Breeze-2017» през юли миналата година.
Тогава, освен него, от американска страна участваше крайцерът  Hue City типа Ticonderoga, а  също патрулният кораб със самолет срещу подводници  Boeing P-8 Poseidon и около 800 военни моряци и морски пехотинци.
От украинска страна, според изявленията на Министерството на отбраната на Украйна, тогава са участвали над 30 кораби и катери, 29 летателни апарати и над 3 хиляди човека от личния състав.
Активизацията в Черно море на военните флотилии на САЩ и Великобритания бе коментирана от военния експерт и ръководител на Центъра за национална сигурност, полковник в оставка Александър Жилин.

«В ход е увеличаване на напрежението в този регион. Това напрежение, както считам, се разглежда от англосаксонците като фактор за натиск над Русия, затова се провеждат подобен род провокативни действия.

Защото ние разбираме, че изявленията на Киев по отношение на Крим, Донбас, Русия — това е подготовка за широкомащабни провокации.

Може да се направи изводът, че Великобритания и САЩ стоят зад подготовката на тези крупномащабни провокации и са нейни инициатори.

А президентът на Украйна Петро Порошенко е само техен изпълнител», каза Александър Жилин.

По-рано се съобщи, че ракетният есминец на ВМС на Великобритания «Дънкан» и турската фрегата «Газиантеп» влязоха в акваторията на Черно море.
Това се съобщава в Туитър от Обедениненото военно-морско командване на НАТО.
Посмотреть изображение в ТвиттереПосмотреть изображение в Твиттере

 

Standing  Maritime Group 2 () ships 🇬🇧HMS Duncan and 🇹🇷TCG Gaziantep transited the Straits to the  today | 

На 5 януари в Черно море влезе ракетният есминец «Карни» 
 (DDG-64), след което той влезе в пристанище Одеса с цел «провеждането на операция по обезпечаване на сигурността в морето и укрепването на комбинираната готовност и военно-морския потенциал сред съюзниците и партньорите на НАТО».
 Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;