Русия и Китай хвърлят предизвикателство на САЩ, заяви президентът Доналд Тръмп в ежегодната си реч «За състоянието на страната» пред конгреса.

«В целия свят се сблъскваме с режими-аутсайдери, терористични групи и такива съперници, като Китай и Русия, които хвърлят предизвикателство пред нашите интереси, нашата икономика и нашите ценности», каза главата на Белия дом.

Тръмп призова конгреса да сложи край на намаляването на военния бюджет и «напълно да се финансират американаските прекрасни въоръжени сили».

Той заяви също за необходимостта да се модернизира американският ядрен арсенал, за да се направи той «толкова могъщ, за да позволи сдържането на всеки акт на агресия».

Освен това, Тръмп обвини КНДР в «безразсъден стремеж» към ядреното оръжие, което, според него, скоро ще заплаши САЩ.

«Ние провеждаме кампания по оказването на максимален натиск върху Северна Корея, за да не се случи това», каза Тръмп.

«Миналият опит ни учи, че самоуспокоението и отстъпките предизвикват само агресия и провокации. Няма да повтарям грешките на предишните администрации, които ни доведоха до такова опасно положение», обеща той.

В средата на януари Пентагонът публикува несекретни части от новата «Национална отбранителна стратегия» — първият подобен документ, подготвен от САЩ за девет години.

Главните заплахи за американската сигурност в документа са Китай, Русия, КНДР и Иран.

Отбелязва се, че най-съществената заплаха за САЩ  е ядреното оръжие на Русия.

Вашингтон също обвини Москва във финансиране на «дестабилизацията на киберпространството».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;