Томислав Дончев: Безплатно жилище за завърналите се емигрирали българи

Томислав Дончев: Безплатно жилище за завърналите се емигрирали българиЗавръщането на емигриралите в чужбина висококвалифицирани българи е един от основните сценарии за преодоляване на острия недостиг на работна ръка в България. Това не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. «Капитал». Тя бе посветена на проблема как България да постигне устойчив ръст, докато човешкият й капитал изтича в чужбина.

«Има хубави инициативи от страна на частния сектор — ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули — да му покрият разходите за път, за настаняване…Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани. На първо място — жилищната политика.

Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми — не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите — настаняване в ремонтирано жилище», коментира Дончев, цитиран от БГНЕС.

Той обаче призна, че все пак решението къде да работиш и живееш е сложно, като изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата. Идеята на вицепремиера удивително напомня провалени предишни стратегии за привличане на хора в обезлюдени райони. Дончев все пак отчете, че в България имаме твърде много стратегии.

«Когато всичко ти е приоритет — нищо не ти е приоритет», каза той.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Друг вариант за справяне с недостига на работна ръка е активирането на неактивните безработни българи — около 200 хиляди души. Това обаче е трудна задача, тъй като около 75 хил. от тях са дълготрайно безработни и освен че са нискообразовани, са и без трудови навици.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. «Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3», обясни още Дончев.

СЕГА

Коментари:

Зареждане ...