По време на прогнозата на полския информационен канал «TVN 24», градовете Лвов и Ровно бяха отбелязани като част от Полша.

Явно полското правителство усилено се подготвя за присъединяването на тези земи от Западна Украйна.

За това свидетелства факта, че в Полша вече са предприети съответните закони за реституция и са подписани над двеста искове в тази сфера.

Териториалните претенции на Полша се виждат и в изявленията на полските политици и дипломати.

По време на заседанието на кръглата маса, кое получи името «Волински експеримент:  път към полско-украинското примирие», вицеконсулът на Полша в Луцк Марек Запур заяви:

«Лвов е полски град, защото в началото на 20 век не е съществувала украинска държава».

Тези думи последваха по адрес на следните коментари:

«Полша е завзела част от територията на Украинската Народна република през 1919-1920 години».

В отговор на това вицеконсулът на Полша изрази своето несъгласия с тези твърдения.

«Не съм съгласен с това. През 1918 година Лвов е бил полски град, това се доказва от факта, че болшинството население в града е било съставено от поляци», каза Марек Запур.

По-рано президентът на Полша Андежей Дуда заяви, че в украинското правителство е «пълно с хора с антиполски възгледи, а тези хора трябва да бъдат отстранени от длъжност».

Трябва да отбележим, че долната палата на парламента на Полша прие постановление за приемането на «Волинското клане като масово изтребване на поляци».

В постановлението Полша назовава събитията при Волинското клане — акт на геноцид.

В отговор на решението на полския сейм, президентът на Украйна Порошенко излезе с призив за «взаимно опрощаване» между двата народа.

Очевидно полската страна няма намерение да променя трактовката на събитията. Спикерът на сената на Полша Карчевский, призова Полша да каже истината за Волинското клане.

«Трябва да се върви към истината, ние направихме смела и решителна крачка», добави Карчевский.

Полският сенатор от партията «Право и справедливост» и професор Ян Жарин, изрази по повод териториалните претенции следното:
«В цивилизационен план полският Лвов е далече назад от украинския Лвов. Това е обусловено от факта, че Лвов се е славил с впечатляващи научни изследвания. Къде е всичко това сега?», казва Ян Жарин.

 

 

 

 

Тагове: ; ;