Двата основни крайни резултати от Конгреса за национален диалог за Сирия в Сочи, който завърши работата си, вече могат да бъдат определени.

Първо, делегатите успяха да създадат конституционна комисия.

Под егидата на ООН тя ще реформира сирийската Конституция.

Вторият важен документ е изявлението на участниците във форума, които единодушно изразиха мнение за запазване на териториалната цялост на Сирия, нейния суверенитет и спазването правата на всички етнически и религиозни групи.

Компромисите, постигнати в Сочи, ще се превърнат в първите реални стъпки за междусирийското регулиране.

Започнатият диалог ще продължи и на други площадки, в частност, в женевския формат, както отбеляза главата на МВнР на Русия Сергей Лавров, който бе участник във форума.

«Русия положи много усилия, за да прераснат опитите за политическо регулиране в реални действия.

Русия активно подкрепя Женевския процес.

Русия направи много и може да направи още повече», каза Стафан де Мистура, който заедно с делегацията на ООН присъства на Конгреса в Сочи.

Припомняме, че сирийската опозиция е тази, която бойкотира Конгреса за национален диалог в Сочи.

Тя направи изявление, според източници, че приема резултатите от форума, а те ще бъдат изпълнени, ако бъдат одобрени от ООН.

По-рано участниците в Конгреса на Сирийския национален диалог в Сочи призоваха ООН, международните хуманитарни организации и международната общност да внесат приноса си във възстановяването на Сирия, за да се преодолеят последствията от терористичната война за сирийския народ и да се свалят едностранните санкции, наложени над Сирия.

В изявлението има призиви за подготовката на нужните условия за възстановяване на нормалния живот в Сирия, прекратяването на страданията на сирийския народ и облекчаване на завръщането на преместените семейства, което на свой ред ще се отрази положително върху ситуацията в Близкия Изток.

В изявлението се добавя, че това може да бъде постигнато по пътя на независимия вътрешносирийски диалог и в съответствие с резолюцията номер 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Участниците отбелязват, че свалянето на едностранните санкции, въведени срещу сирийския народ, ще съдейства за решаването на икономическите и хуманитарните въпроси и ще способства за процеса на възстановяване на страната.

Специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура подчерта важността на проведения в Сочи конгрес в подкрепа на женевските преговори.

В изявлението, направено след края на Конгреса в Сочи във вторник, Стафан де Мистура благодари на форума за неговия принос в Женевските преговори.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;