Във вторник в Сочи започна конференцията на тема завършването на сирийския конфликт, съобщава журналистът Маркус Акерет за  Neue Zürcher Zeitung.

«Конгресът на националния диалог в Сочий» — това е въпрос на престиж за москвоската дипломация, чийто автор на идеята е самият Владимир Путин, отбелязва авторът.

Очакват се около 1600 делегати, но до края още не е ясно, кой ще пристигне и кой ще бойкотира това мероприятие.

Инициативата на Русия се подкрепя от Турция и Иран, но не е ясно как тя се съотнася с паралелните женевски преговори.

С помощта на «внезапната си намеса във войната» Путин успя да създаде благоприятна ситуация за президента Асад и да изиграе «решаваща роля в играта на силите на конфликтуващите държави», отбелязва авторът на материала.

Това даде в това число и вътрешнополитичсеки ефект.

Както показва нахлуването на турците в Африн, което Русия не успя да спре, ситуацията и до днес е нестабилна, независимо от риториката, пише изданието.

«Конференцията в Сочи е опит на Русия да продължи военните действия по дипломатически път, разбира се с цел укрепване властта на Асад чрез мирно решение и с поглед върху изборите за президент през март в Русия», счита авторът на материала.

Конференцията в Сочи се намира в «двойнствени отношения» спрямо мирния процес на ООН. Участието на Мистура дава определена легитимност като част от Женевския процес.

Създаденият през миналата година Комитет на опозицията няма да дойде в Сочи, но някои «проруски представители» на тази организация ще присъстват.

В крайното изявление се планира да се обсъди предкрепеният от Гутереш проект за нова Конституция.

Доколко това е възможно, ако значителна част от опозицията не присъства, това вече е друг въпрос, се казва в статията.

«В Москва считат, че скептичният Запад, преди всичко французите, имат намерение да възпрепятстват руската инициатива в Сочи», резюмира авторът.

News Front

Източник: https://www.nzz.ch/international/russland-will-in-syrien-frieden-stiften-ld.1352368

Тагове: ; ;