Предстоящата през февруари Мюнхенска конференция по сигурността ще премине под знака на съмнения в американското лидерство в НАТО, отбелязва  Foreign Policy.

Според автора на статията, веднага след избирането на Тръмп на поста президент през ноември 2016 година, «европейските правителства са очаквали кошмарен сценарий, боейки се, че президентът, който счита, че «Америка е над всичко» ще подкрепи с действия своите изявления за сътрудничество с Русия и за отказ от централния принцип на НАТО — колективната отбрана».

Но, както отбелязва изданието, независимо от тази риторика, администрацията на Тръмп продължава да предприема конкретни стъпки за укрепване на алианса и противодействие на Москва.

Например, новата американска администрация е одобрила сделката за продажбата на оръжие на Украйна — стъпка, която не била предприета от предишния президент Обама, считайки я за твърде рискована.

Администрацията съгласувала допълнителен контингент и въоръжение в Източна Европа, продължава изданието.

В рамките на Европейската инициатива за сдържане Министерството на отбраната на САЩ отделило още  $1,4 млрд.

 Но независимо от това тонът и изявленията на президента «породиха сериозни съмнения в това, че в момент на криза САЩ ще изпълни своите ангажименти», споделя мнението си високопоставен чиновник за изданието.
Както отбелязва Foreign Policy, отчитайки съмненията в намеренията на американския президент, европейските съюзници се надяват, че гарант на алианса ще бъдат други членове от екипа на Тръмп, например министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис или председателят на обединения комитет на началник щабовете Джозеф Данфорд.
Независимо от това, че в екипа на президента има достатъчно «атлантици» и антируски ястреби — към които могат да се отнесат помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Митчъл, специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкер, заместник помощникът на министъра на отбраната на САЩ за Европа и НАТО Томас Хофус —
«нито един от тези съветници не може да защити НАТО от Тръмп», счита авторът на статията.
По време на предизборната си кампания Тръмп нееднократно наричаше НАТО «остаряло» и отказваше да признае в пълна сила ключовия за алианса принцип на колективната отбрана, пише изданието.
Според европейските официални лица, визата на Тръмп в Брюксел през май миналата година, когато главата на Белия дом се нахвърлил върху партньорите на НАТО с критика за недостатъчните им бюджети, е била ключова.
Днес целите за членовете на НАТО са 2 % от БВП, те са изпълнени само от петима членове от общо 29.
Липсата на ентусиазъм от страна на Тръмп към алианса, според изданието, е укрепило позициите на противниците на НАТО от двете страни на Атлантика, които «отново започнаха да призовават Европа да поеме отговорността за собствената си сигурност без да разчита само на САЩ».
«Съмненията в намеренията на САЩ също съдействаха за разпространение на идеите за това, че европейските страни трябва да се придържат към по-примиренчески позиции по отношение на Русия», пише  Foreign Policy.
 Риториката на Тръмп, насочена срещу ЕС, а също неговата протекционистка политика в областта на търговията заставиха европейците да се съмняват в бъдещето не само на НАТО, но и на трансатлантическите отношения в по-широк смисъл, отбелязва изданието.
«Отпечатъкът върху трансатлантическите отношения може да остане за много години», казва за изданието бившият заместник генерален секретар на НАТО Александър Вершбау. — За Европа Америка сега завинаги ще остане държавата, която е избрала Тръмп».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://foreignpolicy.com/2018/01/29/trumps-shadow-hangs-over-nato-transatlantic-alliance-europe-defense-deterrence-europe-mattis-je
 

Тагове: ; ; ; ;