Конгресът за национален диалог за Сирия, който се провежда в Сочи, има за цел най-накрая да регулира многогодишния конфликт в страната.

В него участват представители на различни етнически, религиозни и политически групи, които чрез диалога трябва да определят бъдещото устройство на Сирия.

Освен управляващата партия Баас, на конгреса пристигнаха представители на опозицията и граждански съюзи, а също ппредставителите на постоянните членове на ООН и страните от Близкия Изток.

Русия предприе и военни, и дипломатически усилия, за да помогне на сирийския народ да запази целостта и суверенитета на страната, а също да победи тероризма.

В сътрудничество с Иран и Турция се проведоха успешни преговори в Астана, а конгресът в Сочи е финалната точка на всички усилия.

В Конгреса трябва да бъде създадена Конституционна комисия, чиято работа, както се очаква, ще доведе до създаването на Основния закон за Сирия.

Очаква се, че през тази година ще бъде постигнат мирът, ще завършат военните действия и ще започнат политическите процеси с цел реинтеграция на сирийското общество.

Войната на този етап продължава, но ситуацията започна да се развива в позитивна посока.

В провинция Идлиб ВКС на Русия извършват военни операции с цел пълното връщане под контрол на тази територия.

От друга страна в Африн турската армия започна антитерористична акция, където се опитва да завземе позициите на кюрдите, които подкрепят САЩ.

САЩ са установили в тази част на Сирия военни бази, но те са в Сирия нелегално, без одобрението на сирийските власти.

Име още няколко локации, където вървят военни действия, но като цяло настоящите операции са краят на военните операции в Сирия.

Конгресът в Сочи се провежда без американски представители, които де факто не желаят да признаят поражението си политиката си.

Вместо това те се опитват да оспорят победата на Русия и да я представят като своя.

Отсъствието на САЩ може би ще облекчи преговорите, отчитайки тяхната подкрепа за терористичните групировки, както и злоупотребата с кюрдския фактор в името на собствените им цели.

Западът не изигра позитивна роля в дипломацията, затова вероятно ООН ще приеме платформата, инициирана от Русия.

ООН присъства на Конгреса.

Регулирането на сирийския конфликт е важно не само за Близкия Изток, но ще има и по-широко значение.

Неочакваната турска намеса показва, че много неща са се променили.

Драган Трифкович — Директор на центъра за геостратегически изследвания

 

Тагове: ; ;