Американските политици, медийни коментатори и учени много години отричаха възможността за нова студена война с Русия, отбелязвайки нейната предполагаема слабост като противник, липсата на идеологически конфликт, локалният характер на конфликтите след разпада на СССР, приятелската политика на САЩ по отношение на Русия и прочие, пише на страниците на  The Nation американският историк и специалист по Русия Стивън Коен.

«Всъщност тези отрицатели на студената война бяха или лошо информирани, късогледи, или не искаха да признаят своята собствена съпричастност към това, че възможността постсъветския свят и дори руско-американското стратегическо партньорство да бъде изпуснато», отбелязва историкът.

 

Тези дни «най-престижната и влиятелна организация на отрицателите», Съветът за международни отношения (CFR) публикува официален доклад, в който призна, че «в дадения момент САЩ се намират в състояние на втора студена война с Русия», казва Коен.

 

 Както подчертава експертът, важността на Съвета за международни отношения, както и неговото «изключително влиятелно» списание Foreign Affairs, е трудно да бъдат недооценени: «представители на елита отдавна превърнаха 
 CFR в единствената и най-важната в Америка НПО в областта на външната политика».
Членовете на съвета са или се стремят да станат водещи американски политици, бизнесмени, академици, а също кандидати за поста президент.
С десетилетия главната функция на Съвета беше «да се определят приемливи, легитимни, общоприети рамки, дискусии за външната политика на САЩ и свързаните с нея въпроси», и, според експерта, с тази роля той се справяше нелошо.
Но, както отбелязва историкът,  преди повече от десет години на неговата «обединяваща, плуралистична насоченост дойде краят», когато мненията за Русия, които не съвпадаха с «груповото мислене на Вашингтон», започнаха все по-често да бъдат изключвани от обсъжданията.
«Съветът по външната политика — почти както конгресът и мейнстримските СМИ — се превърна в бастион на новата студена война, макар и да не признаваше това», твърди Коен.
Според историка, докладът на Съвета под името «Сдържането на Русия» «с такъв успех можеше да бъде публикуван по-рано, в истеричния стадий на предишната студена война».
 «Най-доброто, което може да се каже за доклада — че той е банален: той е само с 50 страници повече и не предлага нищо, освен повърхностни, макар и скрупульозни писаници на мейнстриймските СМИ от последните години, включително съмнителни факти, непълната история (ако не и нейното пълно отсъствие), идеология и мнения, прокрадващи се зад репортажите, както и немалък процент русофобия», заключава специалистът по Русия.
Повод за написването на доклада и негова основна тема са и до днес недоказаните твърдения за руската намеса в американските избори през 2016 година (които авторите наричат «атака над американската демокрация»).
Друга тема е предполагаемият «сговор» на Тръмп с Кремъл, а също необходимостта да се защитят САЩ от «заплахите», произлизащи от руския президент Владимир Путин.
При това, както отбелязва Коен, «втората студена война» носи в себе си множество нови заплахи, за които авторите не споменават.
Това и непосредствената близост на нейния епицентър до границите на Русия, както и новата надпревара в ядрените въоръжения, а и демонизацията на руския лидер, правят невъзможно отслабването на напрежението, а също липсата в американския политически и медиен истаблишмънт на каквато и да е организирана сила, настроена срещу това ново противопоставяне.
Вземайки под внимание всички предишни публикации и изявленията на тема Русия от страна на американските политици и СМИ, включително и неотдавна публикуваната Стратегия за националната отбрана на САЩ, целта на доклада става повече от очевидна: «да се вдъхнови американският политически елит от двете партии към радикализация на ескалацията на новата студена война», уверен е авторът.
При това, както показаха неотдавнашните допитвания до общественото мнение, американските избиратели не са във възторг от подобна «безразсъдна» политика, както и много европейски съюзници на САЩ, чиято подкрепа търсят авторите на доклада.
 Остава да се надяваме, че обвиненията за сговор с Русия няма да попречат на президента на САЩ Тръмп да остане такъв, както първоначално бе настроен — към сваляне на напрежението и към сътрудничество с Русия, отбелязва Коен.
«До дори ако това стане, ще му позволят ли това защитниците на съществуващата система и почитателите на Съвета за международните отношения във Вашингтон?», задава въпрос авторът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thenation.com/article/the-american-bipartisan-policy-establishment-declares-its-second-cold-war

Тагове: ; ; ; ;