Официалната церемония по откриването на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи започва в Залата на Пленарното заседание. Представителите на медиите са толкова много, че снимачните групи бяха помолени да се откажат от телевизионните камери и да се възползват от това, че ще има пряко излъчване.

След официалната церемония се очакват няколко брифинги.

По близкоизточния вектор на настоящата политика на Русия ще говори научният ръководител на Института за изтокознание към РАН академик Виталий Наумкин и ръководителят на Центъра за арабски и ислямски изследвания ИВРАН Василий Александрович Кузнецов.

Очакват се брифингите на депутата от Народния съвет на Сирия Ел Кунейтра Джансет Казана, на депутата от Народния съвет на Сирия Ахмад Кязбири и председателя на «астанинската платформа» на сирийската опозиция Ранд Касис на тема конституционни реформи в контекста на мирното регулиране в Сирия.

Трябва да се отбележи, че едно от главните достижения на Конгреса в Сочи и следното: за първи път представители на действащото правителство на Сирия и опозиционните групи ще започнат пряк диалог, без посредници.

На Конгреса днес се възлагат големи надежди.

Днес на руска земя, в Сочи, страните, които бяха в конфликт дълги години, са готови да работят заедно за благото на народа на Сирия.

Те ще се срещнат, ще могат да се чуят — властта и опозицията, делегатите от религиозните общини, представителите на националните малцинства.

Припомняме, че в Сочи долетя и специалният посланик на Генералния секретар на ООН Стафан де Мистура с делегация.

Специален кореспондент на  News Front от Сочи

Тагове: ; ;