САЩ и Полша разкритикуваха проекта «Северен поток-2», съобщава  Bayerischer Rundfunk.

«Полша и САЩ са против «Северен поток-2″, защото той представлява заплаха за общата сигурност и стабилността на Европа в сферата на енергийната политика», заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Според него, става дума за «плана на Русия да политизира доставката на енергоносители и да ликвидира опитите на европейците да получат по-голяма независимост от руските доставки на газ».

Премиерът на Полша Матеуш Моравецкий и външният министър Яцек Чапутович също изразиха «предупреждение за зависимостта от Русия».

Както отбеляза BR, Полша вече няколко години критикува проекта «Северен поток-2», упреквайки Германия в «егоистична политика».

На свой ред САЩ и техните съюзници в Европа в продължение на няколко години призовават към «намаляване на зависимостта от руския газ».

При това американците искат да увеличат своя експорт от сгъстен газ за страните от Централна и Източна Европа, пише изданието.

През юни 2017 година Полша за първи път получи доставки от Америка. В рамките на своята двудневна визита в Полша Тилърсън увери съюзниците си в това, че поляците ще подкрепят тази стратегия, насочена срещу Русия.

«Полша е прекрасен, демократичен съюзник на САЩ», заяви американският политик пред местни журналисти.

На свой ред ЕС счита, че Полша е станала «по-малко независима», а през декември за първи път в историята си Европейският съюз въведе санкции, които могат да доведат до това Полша да изгуби правото си на глас, резюмира изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.br.de/nachrichten/tagesschau/auch-usa-kritisieren-nord-stream-2-100.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;