До 2020 година Русия планира да отдели  $235 млн за възстановане на летищата в Далечния Изток, съобщава  Asia Times.

Главната цел е да се предотврати по-нататъшно намаляване на населението, което е само 5 % в региона, а той заема една трета от цялата територия на страната.

Както заявяват властите, парите ще бъдат за реконструкция и модернизация на летищата в Хабаровск, Якутск, Екимчан, Магадан и други градове.

Аналитиците се съмняват, че Русия ще успее да привлече дългоочакваните инвеститори, но като цяло, както се очаква, инициативата ще е от полза на региона.

Далечният Изток е огромна територия със сурови природни условия, затова всякакви строителни работи там изискват немалко средства.

При това, отчитайки малкото население в региона, да се реконструират летищата, а след това да се използват — няма от кого, отбелязва изданието.

Независимо от това в последните години потокът пътници в региона постоянно расте.

Още през 2018 година за възстановяването на далекоизточните летища ще бъдат отделени  $38 млн. През 2019 и 2020 години държавното финансиране ще бъде в размер на  $97 млн и $100 млн съответствено.

В програмата са включени около 40 обекта.

«От всички 229 руски летища в този регион се намират 82», заяви министърът по развитието на Далечния Изток на Русия Александър Голушок.

През 90-те авиопревозвачите отговаряха за издръжката на инфраструктурата на летищата, допълни експертът по транспорт от Института за икономически изследвания към РАН Анна Бардал.

Така че реконструкцията е повече от необходима.

Към края на XX век в Далечния Изток работеха 470 летища и писти — днес техният брой е съкратен до 100.

Само половината от летищата и пистите са покрити с бетон — останалите са на гола земя.

Това означава, че тези летища работят само тогава, когато няма сняг.

Според Бардал, не трябва да се чака към проекта да се присъединят чуждестранни инвеститори, но някои обекти, като Хабаровск, Якутск и Владивосток, със сигурност ще представляват интерес за тях.

Превод и редакция: Петя Паликрушева-Иванова

Източник: http://www.atimes.com/article/russia-spend-us235-million-upgrading-far-east-airports/

 

 

 

Тагове: ;