На публикуваната в мрежата интерактивна карта бяха открити секретните военни обекти на няколко страни, включително на САЩ.

Тяхното местоположение бе издадено от устройствата и мобилните приложения на заетите със спорт военни, пише The Washington Post.

Както пояснява изданието, става дума за картата  The Global Heat Map, която бе публикувана през ноември миналата година.
На нея се забелязва придвижването на милиони хора от различни страни в света, които използват фитнес-трекерите на компанията  Strava в продължение на две години.
В зоните на конфликта и в пустините, в това число в Ирак и Сирия, картата е почти напълно тъмна, с излючение на неголеми райони на активност, според които, както изглежда, се придвижват американските военни.
При увеличаване на маршрутите се изяснило, че именно на тези места са известните военни бази на САЩ, а също други неизвестни и вероятно секретни обекти, твърди  The Washington Post.
Изданието отбелязва, че Пентагонът е поощрявал използването на фитнес-трекери в армията.
Нещо повече, през 2013 година в рамките на пилотната програма за борба със затлъстяването американските военнослужещи получили 2500 устройства  Fitbit.  
20-годишният австралийски студент Натан Русер първи обърнал внимание на потенциално секретната информация, съдържаща се на картата.
Той решил да провери, може ли да намери на нея американски войници, увеличил фрагментите от Сирия — и тогава всичко «засвяткало като новогодишна елха».
Русер споделил откритието си в Туитър, което подтикнало към търсене от страна и на други ползватели, в това число експерти и военни в оставка.
Журналистът от  Daily Beast Адам Роунсли открил следи от спортна активност на плажа, разположен недалеко от предполагаема база на ЦРУ в Сомалия.
Друг ползвател на Туитър заявил, че е открил ракетната система  Patriot в Йемен.
Сведенията за местоположението на болшинството обекти, включително огромната въздушна база на САЩ в Кандахар в Афганистан, са общодостъпни.
Пентагонът също публично признал, че американските спецназ се намират в сирийския Ет Танф на границата с Ирак.
В същото време данните, които дават представа за маршрута на патрулите или за живота въобще в базите, могат да помогнат на злоумишленици, които да решат да атакуват или да направят засада на американските войски, счита немският военен аналитик Тобиас Шнайдер.
«Това е очевидна заплаха за сигурността», казва той.
 Шнайдер предполага, че  не цялата открита спорта активност има отношение към американските Въоръжени сили.
Според него, на картата ясно се виждат руските бази в Сирия, в това число Хмеймим.
Аналитикът обръща внимание, че не е успял да открие придвиждаването на иранските военни.
Или те не използват фитнес-трекери, или ги изключват, прави изводите си Шнайдер.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:

Тагове: ; ; ; ;