«Проруският кандидат» Милош Земан бе преизбран за президент на Чехия.

На втория тур той събра 51.5 % от гласовете, получавайки незначително превъзходство над своя съперник, професорът по химия Иржи Драгош, пише  The Daily Telegraph.   

Според изданието, победата на Земан се е «превърнала в удар» за чехите, които се надявали, че тяхната страна ще заеме по-силна проевропейска позиция. Либералът Драгош, който ратува за по-голямо сближаване с ЕС, е признал поражението си, но е обещал да участва активно в обществения живот.
Вероятно на изборите в полза на действащия президент е изиграла роля неговата репутация на праволинеен човек.
Много чехи считат, че със своя маниер на изразяване Земан «оскърбява заеманата от него длъжност», твърди изданието.
Вторият мандат на Земан може да окаже отрицателно въздействие върху отношенията на страната му с Брюксел, пише изданието.
Макар властта на президента на Чехия да е ограничена, той привлича вниманието върху себе си с откровената критика към ЕС и с «решителните си проруски възгледи», отбелязва изданието.
 Земан е известен и като последователен противник на мюсюлманската имиграция в Европа и Чехия.
Затова неговата победа ще «засили дълбокия разкол» вътре в ЕС, укрепвайки позициите на Полша и Унгария.
Тези страни, които се управляват от популистки и националистически правителства, са категорично против засилването на евроинтеграцията и предлаганите от Брюксел миграционни квоти. Затова Варшава и Будапеща ще приветстват новия мандат на техния «съюзник» от Чехия, твърди изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.telegraph.co.uk/news/2018/01/27/pro-russia-czech-president-milos-zemen-wins-second-term/

Тагове: ; ; ; ;