Екипът по национална сигурност от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да създаде национална свръхскоростна безжична мрежа 5G за защита от заплахата от страна на Китай, съобщава изданието

Axios,

позовавайки се на документи, попаднали в изданието.

«Чиновниците…разглеждат варианта за безпрецедентно завземане на част от националната мобилна мрежа за защита от Китай…Според документите, на Америка й трябват три години, за да създаде централизирана национална мрежа 5 G», съобщава изданието.

В близките шест-осем месеца, в частност, ще се обсъжда финансирането на проекта.

 Необходимостта в кратки срокове да бъде създадена 5G се обяснява с това, че «Китай вече е достигнал лидиращи позиции в производството и оперирането с мрежовата инфраструктура» и е станал «доминиращ опасен агент за информационната мрежа».
Както пише изданието, има два сценария за развитие на новата мрежа: или правителството ще създаде общонационална единна мрежа, или ще позволи на частни провайдъри да създадат свои мрежи 5G.
Но, според думите на източника, «вторият вариант съвсем не е вариант», защото «точно единната централизирана мрежа е необходима за защитата на Америка от Китай и други опасни агенти».
Експертите обръщат внимание на това, че «обратната страна» на дадения проект ще се превърне в «агресивна намеса» на правителството във функционирането на пазара на частни провайдъри, което «ще наруши деловите планове на най-големите американски телекомуникационни и технологични компании».
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;