В неотдавнашното си изявление турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита да «оправдае» нападението на Анкара срещу кюрдите в Северна Сирия, съобщава New Arab.

По време на операцията «Маслинова клонка» Ердоган обеща да «унищожи терористите» на територията на страната до иракската граница.

«Няма да окупираме Африн. Напротив, като го прочистим от терористи, отново ще превърнем града в място, в което могат да живеят истинските му господари «, каза турският лидер.

Ердоган подчерта, че военната му кампания е насочена само «срещу терористите, които представляват опасност за региона».

Анкара планира да разшири военната си операция и в други сирийски градове — Манбидж — който се намира до  границата с Ирак.

Както отбелязва порталът, по време на бойните действия в Африн, започнати от турските сили на 20 януари, са убити  14 души и 130 са ранени. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека до момента има 33 смъртни случаи сред цивилното население.

Много от тях критикуват Ердоган за военната му кампания, твърдейки, че тя няма нищо общо с борбата срещу тероризма и ИДИЛ.

Някои считат, че по този начин турският лидер иска да предотврати укрепването на кюрдските части в северната част на Сирия.

Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че операция «Маслинова клонка» «подкопава относителната стабилност в тази зона на Сирия и предотвратява международните опити да се победи ИДИЛ». Подобни гледни точки бяха изразени от Франция и Германия.

News Front

Източник: https://www.alaraby.co.uk/english/news/2018/1/26/erdogan-confirms-manbij-next-target-of-olive-branch-offensive

Тагове: ; ; ; ; ;