Нито един украински президент не е отделял такова внимание на Крим, както това прави Владимир Путин, заяви в интервю за  National Public Radio (NPR) главата на региона Сергей Аксьонов.

Той подчерта, че полуостровът завинаги се е върнал в състава на Русия.

«Крим никога няма да се върне в Украйна, безсмислено е да се поставят каквито и да било условия за постигането на тази цел», заяви той.

Според главата на Крим, полуостровът е станал «непристъпна крепост», която във военен план не заплашва никого.

Що се отнася до санкциите, то, както отбелязва Аксьонов, те почти не са се отразили на местната икономика.

Главата на региона засегна също изграждането на Керченския мост: автомобилното движение по него ще започне тази година, а железопътното — през следващата.

СТРАХУВАХА СЕ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ

Както заяви депутатът от Държавната дума от Крим Руслан Балбек, през 2014 година украинските политици са се страхували да вземат решение за Крим и да посетят региона за регулиране на ситуацията.

Според него, в Киев страдали, че няма да успеят да участват в «разграбването на активите» на предишната власт.

Екс-представителят на президента на Украйна в Крим, депутатът от Радата Сергей Куницин, сподели, че украинските власти са разглеждали въпроса за делегирането на Крим на широки пълномощия и връщането към конституцията от 1992 година.

Те планирали да попречат на връщането на Крим към Русия.

Според думите на парламентариста, украинските власти «закъснели с една седмица», защото не успели да изберат отговорник за решаването на кримския въпрос.

Крим влезе в състава на Русия след референдума през март 2014 година, в който значителното болшинство жители на полуострова дадоха гласа си за това решение.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;