Европа си има работа с «хитра, детайлно организирана с подкрепата на правителството проруска кампания за дезинформация», това  твърди в статията си за немското издание  Die Welt еврокомисарят по въпросите за сигурността Джулиан Кинг.

«Руската армия, съдейки по всичко, вижда в интернет нов плацдарм, където лъжливата информация може да се задейства като оръжие. Последните съобщения в СМИ, според които ЕС в Грузия намалява сериозността на инцеста — е само един от многобройните примери за подобна дейност», пише Кинг.

(инцест — Сексуално отношение между членове на едно семейство или един род. При кръвосмешение има засилено генетично предразположение към болести заради родството им и не се разрешава да се женят, бел.ред)

«Руската дезинформация» в страните от ЕС «процъфтява и се множи», констатира Еврокомисарят по въпросите за сигурността.

Борбата с нея е крайно трудна, признава Кинг.

«Дезинформацията ползва нашите европейки ценности свобода на словото, свободното изразяване на мненията и свободата на дискусиите. Точно тези ценности ние искаме да защитим.

Затова министерството на истината на Оруел през «1984» не бива да се нарича решение.

Най-добрата защита от дезинформацията е нейното разобличаване и стремежът хората да притежават способността към критично мислене и да могат, благодарение на това, да различават истината от лъжата», подчертава Еврокомисарят.

За да «повишим медийната компетенция» на европейците, Еврокомисията пуска в ход цяла поредица от проекти, продължава Кинг.

«Създадохме нова група от елитни експерти в областта на дезинформацията, в която група влизат представители на СМИ, на университетите и социалните мрежи. Техните препоръки ще станат част от комплексната стратегия на ЕС за борба с фалшивите новини», съобщава Еврокомисарят по въпросите за сигурността.

 

«Имаме още и работна група за стратегически комуникации, която при случаи на дезинформация ще ги информира.

Тя ще оказва подкрепа на независимите СМИ. Тази мрежа работи на руски език и наброява 350 журналисти, а нейният месечен обхват на аудиторията достига до два милиона човека», отбелязва Джулиан Кинг.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.welt.de/debatte/kommentare/article172884735/Desinformation-Wahrheitsministerien-sind-keine-Loesung-gegen-Fake-News.htm

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;