Изтребителитe F-16 на Кралските ВВС на Дания бяха вдигнати във въздуха, за да съпроводят руски военен самолет, който се намираше близо до въздушното пространство на НАТО в Прибалтика, съобщава Daily Star.

Руският самолет летеше към Калининград и беше забелязан във въздуха над международни води, отбелязва изданието.

Датските изтребители имаха за задача да проследят и идентифицират руския самолет.

При това неговият конкретен модел не се посочва в съобщението, отбелязва изданието.

НАТО обвинява Русия, че нейните самолети нарушават международните правила, защото не включват транспондерите си по време на полетите. При подобни случаи те не се виждат на радарите на гражданската авиация и могат да се сблъскат с пътнически самолети, отбелязват чиновници от алианса в своето изявление. Руската страна на този етап не е коментирала ситуацията, пише изданието.

Прихващането е било осъществено в рамките на програмата за незабавно реагиране Quick Reaction Alert, отбелязва изданието.

«Изтребителите на НАТО се доближили близо до неопознатия самолет, техният сигнал от транспондерите попада в системите на въздушния контрол, което позволява да се предотвратяват инциденти с граждански самолети», така описват реда на действие чиновниците от НАТО.

Според автора на статията, през 2015 година руски военен самолет, който летял с включени транспондери, едва не се сблъскал с пътнически самолет в небето над Швеция.

И сега изтребителите на НАТО са в денонощно дежурство, за да реагират на подобни инциденти.

Заради напрегнатите отношения с НАТО Русия значително увеличи своето военно присъствие в Прибалтика, отбелязва  Daily Star.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/677294/nato-intercept-russia-fighter-jet-lithuania-baltic-danish-air-force-news

Тагове: ; ;