Превод:

Администрацията на Доналд Тръмп обяви за въвеждането на нови антируски санкции по повод «окупацията» на Крим от Москва и продължаващата война в Източна Украйна.

Решението на Вашингтон бе прието на фона на приближаващия краен срок за обявяването на друг, по-широк списък от санкции по отношение на Русия, предаде CNN.

В своето изявление Министерството на финансите на САЩ отбеляза, че новите ограничения ще засегнат 21 частни лица и 9 компании, в списъка влизат руски правителствени чиновници и предприятия, имащи отношение към проектите за «спорния Кримския полуостров».
САЩ въвеждат санкции и по отношение на високопоставени чиновници от двете «украински сепаратистки групировки» — ДНР и ЛНР.
Същото се отнася и до лицата, които, както се предполага, обезпечават тяхната материална подкрепа.
Правителството на САЩ е за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и против подронването на Минските съглашения, заяви главата на Министерството на финансите на САЩ Стивън Мнучин. — Тези, които предоставят стоки, услуги или материална помощ на физически или юридически лица, намиращи се под санкциите на САЩ заради техните действия в Украйна, могат да си навлекат американски санкции».
Администрацията на САЩ има намерение да вкара допълнителни санкции, които имат за цел да накажат Русия за нейната «намеса» в американските избори.
Тези санкции бяха одобрени от конгреса още през миналата година.
Макар президентът Трмъп в същото време публично да заставаше срещу тях, в края на краищата той реши все пак да ги подпише, припомня  CNN.
По-рано Държавният департамент на САЩ осъди ратифицирането на споразумението между Русия и «сепаратистките лидери в Грузия».
«САЩ напълно подкрепят териториалната цялост на Грузия в рамките на международно признатите граници», се казва в изявлението на ведомството.
По време на срещите между руските чиновници и държавния секретар Рекс Тилърсън нееднократно бе подчертавано, че «намесата» на Москва във вътрешните работи на Източна Европа и особено в Украйна сериозно пречи за подобряване на руско-американските отношения.
Миналия месец Тилърсън заяви също, че Вашингтон няма да свали санкциите от Русия докато украинското правителство не установи пълен контрол над Кримския полуостров.
«Никога няма да признаем окупацията на Русия и нейните опити да анексира Крим», заяви по този повод Тилърсън.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник CNN
 

Тагове: ; ; ; ;