Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се срещнат днес в Давос в кулоарите на Световния икономически форум, за да обсъдят най-новите предложения на посредника на ООН Матю Нимиц за новото име на Македония.
Анализатори в двете страни смятат, че става дума несъмнено за най-важната среща на високо ниво между двете държави, на която трябва да се вземат решения за бъдещите стъпки и сроковете за  намиране на решение за новото име на Македония, а промяната на името на тази държава е условието на Гърция за нейната евроатлантическа интеграция.

Срещата Ципрас — Заев идва след масови протести на няколко гръцки десни организации и Гръцката православна църква в неделя в Солун, които са против употребата на думата «Македония» в новото име на таза бивша югославска република.

Гръцкият вестник «Вима», цитиран от македонските медии, пише, че не е изключено двамата премиери след срещата да излязат с общо изявление, че е постигнат напредък в решаването на дългогодишния спор на двете страни по въпроса за името и че бъдещият процес ще бъде воден на най-високо политическо равнище.
На срещата Заев — Ципрас, според думите на говорителя на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос, се очаква напредък в намирането на взаимно приемливо решение.

На редовен брифинг с журналисти Дзанакопулос заяви, че всички въпроси, които се отнасят за разговорите за името, но и за национализма, ще бъдат в дневния ред на разговорите между  премиерите на Македония и Гърция в сряда в Давос.
Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви снощи в Брюксел, че разговорите в Давос ще покажат в каква посока  върви процесът на преговори и дали е необходимо допълнително да се разработват определени въпроси, както и определения времеви период за решаване на въпроса.

Гръцките анализатори и медии оценяват, че главният проблем в двете страни ще бъде вътрешната политическа подкрепа.
Посочва се, че Гърция не е сигурна дали ще има общо становище между правителствените коалиционни партньори и дали Ципрас ще получи по-широка парламентарна подкрепа.
Очевидно е, смятат анализаторите, че Нова демокрация ще използва тази ситуация, за да получи политически точки за сваляне на управляващата Сириза и Ципрас.

В Скопие пък Заев е изправен пред становищата на президента Георге Иванов и най-влиятелната  опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, както и малкото парламентарно мнозинство. Трябва да се има предвид, че по-време на десетгодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ и политиката на бившия премиер Никола Груевски бе артикулирано становището, че Скопие иска евроатлантическа интеграция, но без промяна на името. Това, казват анализаторите, ще бъде във вреда на премиера Заев с възможно създаване на атмосфера за връщане на власт на ВМРО-ДПМНЕ. В този момент, оценяват медиите, всички ще се скрият зад референдума, за да избегнат своята собствена партийна отговорност за бъдещето на държавата.
/БТА/агенция Танюг

Тагове: ; ; ; ;