Превод:
Не може да се каже, че Ердоган не предупреди за това, че има намерение да проведе военна операция срещу кюрдите в Сирия.

Днес има нова заповед — операцията ще се разшири по целия север на Сирия. Ердоган даде ясно да се разбере, че няма да позволи на кюрдите да контролират каквито и да било територии южно от турската граница.

Турските планове набутаха хората в подземията. И през 2018 година в Сирия бушува война. Сега кюрдите биват прогонвани от северозападна Сирия.

Турските атаки тресат региона.

Жена: Наложи ни се да напуснем домовете си. Мен и децата ми ни затрупаха руините на дома ни. А аз съм бременна.

Официалната власт на Турция отрича съобщенията за жертви сред гражданите.

РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГАН, президент на Турция: Ако бяхме ударили с цялата си военна мощ, то операцията би завършила след няколко дена, но ние се стараем да пазим гражданското население.

Конкретният план на Едоган се заключава в това, да пренесе военните действия от региона Африн в региона Манбидж, а след това да тръгне навътре в кюрдските територии до иракската граница.

РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГАН: Никой не бива да се изненадва от нашето настъпление към Манбидж.

Целият този регион принадлежи не на кюрдите, а на нашите арабски братя.

Ако войската на Ердоган се насочи още на изток, то те могат да се сблъскат с войниците на американската армия, които служат в региона Манбидж.

САЩ, партньорът на Турция в НАТО, вече няколко дена критикуват турската операция.

На фона на решимостта на Ердоган атакуваните сирийски кюрди се обърнаха за помощ за своя регион към режима на Дамаск.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: ps://www.srf.ch/play/tv/tagesschau/video/tuerkei-veraergert-usa?id=e45cf5f5-4a0e-4192-b51f-4f1faed19b0e&station=69e8ac16-4327-4af4-b873-fd5cd6e895a7

 

 


Тагове: ; ; ;