Финландците започнаха да гласуват в първия тур от президентските избори, на които се очаква да бъде преизбран сегашният държавен глава Саули Нинистьо, подкрепян в анкетите заради ловко поддържания баланс в отношенията със Запада и Русия, предаде Франс прес.
Секциите отвориха врати в 09.00 местно време (07.00 по Гринуич) и ще затворят в 20.00, но президентът вече гласува предварително, както постъпиха над 36 на сто от общо 3,5 милиона избиратели.
Според проучванията Нинистьо, кандидатирал се като независим, ще събере между 51 и 63 процента от гласовете, оставяйки далеч назад кандидата на «зелените» Пека Хаависто, който изглежда ще получи 13-14 на сто.
Тейво Тейвайнен, преподавател по международна политика в Хелзинкския университет, изтъква «огромното надмощие», с което тръгва този път на избори Нинистьо. Към края на кампанията според него са намалели шансовете на сегашния лидер да спечели още в първия тур, но «по всичко личи, че в крайна сметка той ще бъде преизбран за президент».
Нинистьо дължи своята популярност на умелата еквилибристика, чрез която успя да сближи Финландия — бивша територия на имперска Русия, с НАТО, без да разгневи Москва, която е в хладни отношения с ЕС, откакто анексира Крим през 2014 година.
Шестгодишният президентски мандат се разиграва сред общо осем кандидати, излъчени от политически партии и избирателски сдружения, посочва ТАСС. В случай че никой кандидат не събере 50 на сто от гласовете, на 11 февруари ще се състои втори изборен тур, бта

Тагове: ; ;