На днешната си среща премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за пореден път изразиха несъгласие с политиката на ЕС за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за «нов проект» за Европа, предаде Асошиейтед прес.
Орбан изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да е по-конкурентоспособна.
Според унгарския премиер сред четирите страни има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават «Съединени европейски щати».
Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни, заяви Орбан, цитиран от Ройтерс и ДПА.
Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страните й, които са с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности.
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че «силната, интегрира Европа» трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, както искат някои от западните страни.
На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за необходимостта от разговори за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от съюза. В документа се казва, че институциите на ЕС трябва да се отнасят еднакво към всички държави членки и да действат строго в рамките на компетенциите си. «Трябва да се зачита правото на държавите членки да извършват вътрешнополитически реформи», се казва също в общото становище. По въпроса за миграцията отново се подчертава, че «фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа», бта

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;