Великобритания разположи радиолокатор на остров Анст.

Както се съобщава на сайта на  Министерството на отбраната, локаторът ще позволи на ВВС да контролират пространството в района на Норвежко море. Военните са убедени, че радарът ще укрепи бойната способност на Великобритания в условията на «повишена готовност на Русия».

«Винаги ще защитаваме небето си от руската агресия. Този радар е жизнено важен за сигурността на Великобритания, защото ние отговаряме на засилването на глобалните заплахи и повишаваме нашата способност», заяви главата на ведомството Кевин Уилямсън.

 Според него, «действията на Русия не се ограничават с източните граници на Европа», затова заплахата за британците «e реална и остра».
 Стойността на радара е 10 милиона фунта стерлинги.
След въвеждането в експлоатация той ще влезе в системата на националния център за бързо реагиране, който се занимава с охраната на въздушното пространство на Великобритания.
Британските военни не за първи път повдигат темата за «руската агресия».
Например, главата на Министерството на отбраната Кевин Уилямсън заяви за «плановете на Москва да унищожи критичната инфраструктура» на Великобритания.
За това по-рано предупреди и главата на британския Генерален щаб Николас Картър.
От руското Министерство на отбраната обясниха тези предположения с «битка за парични знаци — бюджетът за отбрана — и посъветваха «фобиите» от главите на ведомството да се лекуват чрез «детски комикси или сериала «Монти Пайтън».
News Front

 

Тагове: ; ; ; ;