Министерството на финансите на САЩ разшири списъка със санкционираните юридически и физически лица от Русия и отцепилите се източни украински райони заради руската намеса в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Някои от новите финансови наказателни мерки са свързани с четири турбини за производство на електроенергия, произведени от германската компания «Сименс», и според Запада незаконно изпратени от руските власти в анексирания от тях Крим, предаде Франс прес.
Сред добавените към списъка е заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, директорът на инженериговата компания «Технопромескспорт» Сергей Топор-Гилка, както и няколко дъщерни компании на петролната компания «Сургутнефтгаз». Черезов вече е обект на санкции на ЕС за участието му в прехвърлянето миналата година на турбините в Крим.
Единайсет от санкционираните физически лица са украинци — проруски сепаратисти, които заемат високи длъжности в отцепилите на Донецка и Луганска народни републики. В «черния списък» на САЩ са включени и няколко компании, които работят по инфраструктурни проекти на Кримския полуостров.
Обявяването на новите санкции съвпада със състоялата се днес среща в Давос между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и президента на Украйна Петро Порошенко, отбелязаха информационните агенции,бта

Тагове: ; ; ;