Лидерите на сирийските кюрди заявиха, че Русия е помолила те да предадат северозападния анклав Африн на сирийския президент Асад, за да предотвратят турското настъпление, което се извършва сега с цел завземането на територията.

Турските сили, подкрепяни от техните сирийски съюзници — въстаниците, в събота започнаха операция, за да прочистят Африн от кюрдските части, независимо от призивите към сдържаност, прозвучали от САЩ, които подкрепяха кюрдското опълчение в борбата му срещу ИДИЛ в Сирия.

Русия, заедно с Иран, макар и да е главен покровител на правителството на Асад, също поддържа добри отношения с кюрдското опълчение   (YPG)  и има много сили в кантона Африн.

Асад също позволи на YPG да изпрати подкрепления в областта чрез контролираната от правителството територия.

«Русия предложи на администрацията на Африн следното: ако Африн ще се управлява от сирийския режим, то Турция няма да нападне», каза Олдар Кселил, водещ член на политическото движение, управляващо контролираните от кюрдите области в Сирия, в интервю за кюрдския канал  ТВ Sterk.

“Администрацията на кантона Африн отказа предложението”.

От момента на започването на гражданската война през 2011 година  YPG по цялата територия на Сирия се бореше със силите на Асад, а също с ислямистките антиправителствени сили и с ИДИЛ, но в същото време опълчението сключи много локални споразумения с правителствените войски за прекратяването на огъня.

На този етап кюрдските лидери казват, че те не приемат идеята да се разреши на сирийското правителство да си върне контрола над Африн в замяна на предотвратяване на завземането от Турция.

«Ние пожертвахме живота на хиляди наши мъченици, за да сменим режима навсякъде в Сирия и в северните райони на Сирия», каза Хеви Мустафа, съпредседател на кантона Африн за агенция Ahval.

Както заявяват кюрдските лидери, целта на руснаците, когато са дали разрешение на Турция да използват въздушното пространство над Африн и да останат настрада, когато турските войски и техните сирийски съюзници са започнали сухопътната операция, е била не турците да завземат Африн, а да принудят кюрдите да се предадат в ръцете на Асад.

«В случая Турция е само инструмент за постигането на тази цел», каза Фархад Патиев, съпредседател на федералната национално-културна автономия на кюрдите в Русия за агенция  Ahval.

“Загубата на Африн ще означава по-нататъшен натиск и постепенен отказ от другите територии до пълното разрушаване на Рожава», каза той.

Тимур Ахметов, аналитик от руския Съвет за международни отношения каза за Ahval, че е имало преговори за предаването на контрола над Африн на правителството на Асад.

«Преминаването към Асад, това е най-приемливият сценарий за всички страни. Турция няма да се бори с Асад, защото тя е държава-гарант и де юре е признала Асад в споразуменията», каза той.

Предаването на властта в Африн е крайно важно за Русия, каза той, за да се покаже на кюрдите в другите места в Сирия, «че те могат да имат формално самоуправление, запазвайки при това отговорността на сирийското правителство да гарантира сигурността и границите им, както и че без Дамаск кюрдите са уязвими.

Докато операцията продължава, Русия поддържа контакти с партията Демократичен съюз  (PYD), политическият отдел на  YPG, за да види как се променят настроенията, не е ли премислило опълчението, за да позволи на сирийското правителство да вземе в ръцете си формалното управление на Африн, каза Ахметов.

«Съмнявам се, че Русия ще се съгласи да позволи на Турция да завземе целия кантон. Операцията ще продължава постепенно, а не интензивно, а Русия ще проверява пулса на  PYD и неговото отношение по повод предаването на властта на Дамаск», каза той.

Русия все още запазва военния си контрол над Tel Rifaat, град в областта Африн, недалеко от контролираната от правителството територия.

«В зоната няма да има турски въздушни бомбардировки и атаки. Tel Rifaat е част от безопасния коридор, който ще се използва, за да се вкарат сирийските правителствени сили в Африн в случай, че  PYD се обърнат с молба към Дамаск», каза Ахметов.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;