Полският сейм прие поправка към закона на Института за национална памет, който въвежда наказателна отговорност за отрицания на престъпленията, извършени от украинските националисти.
Както пише Do Rzeczy, инициатор на законопроекта е партията Kukiz`15. Документът предполага глоби или лишаване от свобода до три години за отричането на Волинското клане, престъпленията, извършени от украинските националисти и за одобрението на «бандеровската идеология».
Отбелязва се, че законопроектът дълго време е бил в замразено състояние, за да не се развалят отношенията между Варшава и Киев преди визитата на президента на Полша Анджей Дуда в Украйна.

Посмотреть изображение в Твиттере

UWAGA❗Sejm właśnie przegłosował nasz projekt ustawy zakazujący propagowania banderyzmu i podważania zbrodni ludobójstwa na Wołyniu dokonanej przez oddziały ukraińskich nacjonalistów z OUN-UPA. Dopięliśmy swego! Podajcie dalej!

 По-рано министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин нарече изявленията на полските политици за масовия наплив на украински бежанци в Полша «пълна глупост».

.

Тагове: ;