Както заявиха представители на Пентагона, Русия има вече мощно оръжие, което военните специалисти наричат «оръдие на Съдния ден».

По-рано за руската безпилотна атомна подводница «Статус-6» пишеха само журналисти и някои военни аналитици, отбелязвайки нейната опасност, в това число за САЩ.

Сега за тази подводница заговориха и в Пентагона, който дори направи съответен доклад по темата.

Подводницата «Статус-6» може да носи ядрен заряд, чиято мощност е 100 мегатона.

Според военния експерт Игор Коротченко, понастоящем САЩ разработват система за ПРО, която може да прихваща всякакви ракети, които носят ядрени заряди.

Москва избра нетрадиционен път.

Сега смъртоносният за САЩ ответен удар ще се доставя не по въздуха, е под водата.

По тази причина всички американски военни проекти, които са насочени към безответен ядрен удар по Русия, са напълно БЕЗПОЛЕЗНИ.

Припомняме, че на 27 ноември руските моряци проведоха успешно изпитанията на безпилотната атомна подводница «Статус-6», която може да носи многомегатонен ядрен заряд.

Това съобщи Бил Херц за  Washington Free Beacon.

В изпитанията е участвала подводницата със специално предназначение  Б-90 «Саров».

Херц нарича  «Статус-6» революционен апарат.

Защото конструкторите от САЩ и други технологично напреднали държави в света въобще си нямат идея за какво става дума.

Официалният представител на Пентагона Джеф Дейвис отказа да коментира информацията за изпитанията, заявявайки:

«Ние внимателно следим развитието на руските подводни технологии, но няма да коментираме това».

В същото време военното министерство не се съмнява в съществуването на «Статуса», дори са му дали натовски индекс — «Каньон».

За това оръжие стана ясно преди година, когато по време на телевизионно излъчване на съвещание при Владимир Путин се случи «изтичане на секретна информация», която без съмнение е била планирана.

 

Американските стратези по такъв начин получиха сигнал за това, че новото оръжие е способно да пробие масираната отбрана на Североамериканския континент и да доведе до разрушения, чиито мащаби надвишават атаката на няколко междуконтинентали балистични ракети.

Т.е. това не е просто асиметричен отговор на вероломното строителство на ЕвроПро, а решение, многократно превъзхождащо и ПРО, и натовските батальони в Полша и Прибалтика, и прочие потенциално агресивни по отношение на Русия действия на Вашингтон.

Става ясно, че това е необитаем подводен апарат, разработен в ЦКБМТ «Рубин».

«Изтекоха» и следните думи: «Назначение — поражение на важни обекти от икономиката на противника в района на крайбрежието и нанасяне на гарантиран неприемлив ущърб на територията на страната по пътя на създаването на зони на обширно радиоактивно заразяване, непригодни за осъществявяне в тези зони на военна, стопанско-икономическа и друга дейности в продължение на дълго време».

Трябва да се каже, че подобен проект съществува от началото на 60-те години. Тогава се разработват торпедата Т-15, дълги 24 метра и с маса 40 тона. Те са снабдени със 100-мигатонен термоядрен заряд.

Но по онова време няма компактни ядрени реактори за силова установка, електродвигателите с акумулатори гарантирали придвижването на торпедата само на 30 км.

Но след половин век проблемът с реакторите бил решен. При това значителен прогрес се случил не само в ядрената енергетика, но и в електронните компоненти, и в системите на управление, и в материалите, и в прочие съставни елементи на торпедното оръжие.

«Статус-6» е абсолютно нова разработка, имаща общо с Т-15 само по отношение на 100-мегатонната мощност на заряда.

Новата разработка — това не са торпеда, а подводен робот, притежаващ елементи на изкуствен интелект и способен да действа самостоятелно при отдалечаване на няколко хиляди километра от своя носител — подводницата със специално предназначение.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;