Превод:

«Новите танкове на бундесвера са твърде стари», пише журналистката Сабине Зиболд за сайта на немската телевизия N-TV.

В скоро време новите бронирани машини от армията на Германия  Puma трябва да бъдат задействани в състава на «съвременните сили за бързо реагиране на НАТО».

«Но Русия излиза, че се е превърнала в «новото трудно дете»: немското въоръжение вече е остаряло, допълнителното снабдяване струва скъпо», констатира немската журналистка.

По данни на осведомени лица, продължава авторът на статията, необходими са още около  €500 млн, необходими за «мисията» — за да бъдат готови за нея тези 40 танка.

Както съобщават от немските военни кръгове, понастоящем бундесверът вече е получил 190 от 350-те бронирани машини  Puma, поръчани при  Krauss-Maffei Wegmann (KMW) и Rheinmetall.

Те са постъпили, но в базова комплектовка. По такъв начин, те не са годни за участие във военна операция срещу «атакуващия противник, който пуска в ход най-съвременни видове въоръжения», пише изданието.

 

«Ние доставихме това, за което се споразумяхме в договора», заяви прессекретарят на Krauss-Maffei Wegmann в Мюнхен.

Немските танкове са необходими за сплашването на Русия. Ще има ли допълнително снабдяване на тези 40 бронирани машини, това ще трябва да отговори Министерството на отбраната на Германия, отбелязва Сабине Зиболд.

«По информация на осведомени лица, в министерството, обаче, все още не са решили, одобряват или не отделянето на необходимите за това 500 милиона евро», подчертава журналистката в статията си за немския телевизионен канал N-TV.


Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.n-tv.de/politik/Puma-Aufruestung-kostet-500-Millionen-article20251868.html

Тагове: ; ; ; ;