Американският министър на отбраната Джеймс Матис изтъкна дипломацията като начин за справяне със севернокорейската криза, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

«Дипломацията би трябвало да наложи разум върху безразсъдната реторика и опасните провокации на Ким», каза Матис, имайки предвид севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

«Международните усилия за оказване на натиск трябва да продължат», заяви той на среща с южнокорейския министър на националната отбрана Сон Йон-му в щабквартирата на Тихоокеанското командване на САЩ в Хавай.

По думите му отговорът на заплахата остава дипломация, «подкрепяна с наличните военни варианти, за да се гарантира разбирането, че нашите дипломати говорят от позицията на силата».

По-рано тази седмица южнокорейската външна министърка Кан Кьон-хва каза, че кризата със севернокорейската ядрена програма трябва да се реши по дипломатически път и че използването на военна сила за уреждане на въпроса е «неприемливо».

Тя също така изрази увереност, че САЩ първо ще се консултират с правителството в Сеул, ако трябва да се разгледа военен вариант.

Матис приветства олимпийските преговори между Пхенян и Сеул, но заяви, че те не би трябвало да отклоняват вниманието от целта за денуклеаризация на Северна Корея, по която има международно съгласие.

Сон каза, че преговорите между двете Кореи целят «в крайна сметка да доведат Севера до диалог със САЩ», бта

Тагове: ; ;