От днес е обявена грипна епидемия и в София, а заради високата заболеваемост междусрочната ваканция на учениците ще започне със седмица по-рано — от понеделник.

Столичната здравна инспекция е предписала на Регионалното управление по образованието София-град да се преустановят учебните занятия от 29 януари, понеделник, до края на учебната седмица — 2 февруари, съобщиха от здравното министерство. От 3 до 6 февруари включително пък е междусрочната ваканция. От МЗ не обявяват данни за заболеваемостта и колко деца отсъстват от училище. За да се обяви ваканция, трябва да са болни поне 30 на сто от учениците.

При ваканция детските градини и яслите работят, но се засилва т. нар. филтър при приема. Ограничава се провеждането на профилактични и планови прегледи и манипулации в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

Междувременно РЗИ-Хасково обяви, че е издала предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово от 29 до 31 януари 2018 г. Епидемия има общо в 8 области — София, София-град, Видин, Габрово, Благоевград, Стара Загора, Хасково и Бургас.

Поради висока заболеваемост 459 училища в страната вчера пропуснаха учебните занятия, СЕГА

Тагове: ; ;