Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5.10 лв. — тази идея се лансира сред съсловието, съобщава Дарик радио. Според джипита реализирането ? би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него. По принцип таксата би трябвало да бъде 1% от минималната заплата, но е замразена на 2.90 лв.
„Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе. Тя, освен съфинансираща роля за семейните лекари, има и задачата да ограничи безсмисленото потребление. Защото един човек, който не плаща такава такса, може пътьом да мине да си поговори с джипито. В това време обаче има хора, които наистина страдат и са болни и чакат в чакалнята, и не можем да ги прегледаме, защото някой минавал оттук и искал да си поговори. Точно премахването на това безсмислено посещение при лекаря е задачата на тази такса. Защото, когато ти трябва да заплатиш такса в размер на 5.10 лв., ти няма да губиш времето на лекаря, а ще отидеш при него само, когато наистина имаш проблем. В Холандия, например, тази такса е 10 процента от стойността на прегледа”, коментира пред Дарик радио д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
Личните лекари периодично настояват за увеличение на потребителските такси. Последно при дебатите за бюджет 2018 имаше призиви да се въведе потребителска такса и за децата до 18 г., като размерът й бъде същият като за пенсионерите — 1 лев, а остатъкът до 2.90 лв. да се поема от държавата чрез бюджета на социалното министерство. В момента няма такса за децата. Джипитата искаха и да се въведе такса за хронично болните пациенти, когато прегледът е свързан с друго заболяване, сега

Тагове: ; ;