Главата на Генералния щаб на Въоръжените сили на Великобритания генерал Ник Картър заяви, че Лондон ще остави в Германия свои войници, танкове, боеприпаси и запаси от гориво, за да може в случай на необходимост по-бързо да реагира на агресия от страна на Русия.

«Ние активно проверяваме състоянието на инфраструктурата на Германия», цитира думите му изданието Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Картър подчерта, че Русия е натрупала «огромни» военни възможности и представлява «явна и актуална заплаха».

Нещо повече, британските власти мислят да увеличат своя контингент на територията на Германия, в частност във военната база в Рейнска област, продължава изданието.

Оттам Западът ще може да обезпечи подкрепления за източния фланг на Европа в случай на руско нападение, продължава изданието.

След кримската криза НАТО трябва да увеличи «своята скорост при търсенето на решения, при провеждането на операции и  използването на съвременни средства за въоръжения», пише британското издание.

Картър призовава да не се изостава от противника, в противен случай западът ще изгуби способността си своевременно да предотврати заплахите или да реагира на тях.
В отговор на молбата на Лявата партия Берлин предостави статистика за намиращите се на територията на Германия британски войски, пише  Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
В Германия се намират около 20 хиляди английски войници с граждански лица, които си съпровождат, които са около 1700 човека.
По данни от 1 януари 2011 година, са им отделени 21 хиляди хектара немска земя и 12 хиляди квартири.
«Договорът за разполагането от 1954 година и Споразумението за статуса на силите на НАТО от 1951 година положиха основата за разполагането на чуждестранни войски в Германия», припомнят депутатите от Лявата партия.
Тогава е бил приет реда за допълнителните споразумения и протоколи, но немските власти и до днес не са предоставили пълна информация за намиращите се на територията на страната чуждестранни войски, за тяхната дейност и да предоставените им привилегии, критикуват Берлин левите политици.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/01/24/britische-truppen-bleiben-wegen-russischer

Тагове: ; ; ;